معرفی
همزمان با تاسیس دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه کردستان در سال ۱۳۷۴، گروه مهندسی برق با جذب ۳۰ نفر دانشجو در مقطع کاردانی الکترونیک شروع به کار کرد. این گروه از سال ۱۳۸۱ فعالیت خود را در سطح کارشناسی مهندسی برق در گرایش الکترونیک و سپس در سال ۱۳۸۷در گرایش قدرت شروع کرد. در مقطع کارشناسی ارشد، گرایش های قدرت، کنترل، الکترونیک و مخابرات، به ترتیب در سال های ۱۳۸۶، ۱۳۹۰، ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲و همچنین مقطع دکتری در گرایش قدرت در سال ۱۳۹۱ به حوزه فعالیت آن اضافه شد. گروه مهندسی برق در سال ۱۳۹۹ به دو گروه مهندسی برق قدرت و کنترل و مهندسی برق الکترونیک و مخابرات تفکیک شد. مجوز تاسیس رشته دکتری الکترونیک سال 1400 اخذ شد و پذیرش از سال 1401 صورت میگیرد.
گرایش الکترونیک
الکترونیک یکی از گرایشهای اصلی مهندسی برق است که هدف اصلی آن ساختن قطعات و افزارههای نیمههادی و سپس استفاده از آنها برای طراحی و پیادهسازی سیستمهای پردازشی و کنترلی میباشد. نقش تراشهها و سیستمهای الکترونیکی در سادهترین دستگاهها (نظیر اسباببازیها و لوازم خانگی) تا پیچیدهترین و عظیمترین سامانهها (نظیر فضاپیماها، سیستمهای ناوبری و تاسیسات مخابراتی) بسیار حیاتی میباشد. با توجه به وسعت علم الکترونیک، زیرگرایشهای متعددی برای آن تعریف میشود که از جمله مهمترین آنها می توان به موارد ذیل اشاره کرد: گیرنده مخابراتی، طراحی سیستمهای الکترونیکی دیجیتال (طراحی تراشههای میکروالکترونیکی برای پردازش سیگنالهای صوتی، ویدئویی و ساخت سخت افزارهای مناسب ساخت افزارههای میکرو-نانو الکترونیک (ساختن قطعاتی از قبیل ترانزیستورها و مدارهای مجتمع (تراشهها) و سنسورهای الکترونیکی)، طراحی سیستمهای الکترونیکی آنالوگ (طراحی مدارهای مجتمع تقویت کننده سیگنال آنالوگ جهت استفاده در سیستمهای فرستنده –جهت اجرای دستورات کاربر مانند پردازندههای کامپیوتری).
دانشگاه کردستان گرایش الکترونیک در سطح کارشناسی و دو رشته افزاره های میکرو-نانوالکترونیک و طراحی مدارهای مجتمع در سطح کارشناسی ارشد به فعالیت در این زمینه میپردازد. هدف از ارائه این مجموعه تربیت کارشناسانی در زمینه شناخت نحوه عملکرد، چگونگی نگهداری بهرهبرداری، تجزیه و تحلیل و طراحی سیستم های الکترونیکی در واحدهای مختلف صنعتی و خدماتی کشور است. برای این منظور، در این مجموعه دانشجویان در آزمایشگاههای آموزشی مرتبط، با اصول طراحی بردهای الکترونیکی و نیز استفاده از بردهای صنعتی موجود جهت پیادهسازی سیستمهای الکترونیکی پرکاربرد در صنعت کشورمان آشنا میشوند. دروس کارشناسی گرایش الکترونیک علاوه بر آشنا کردن دانشجویان با اصول شاخه الکترونیک، به گونهای برنامهریزی شدهاند تا دانشجویان را برای ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر نیز به نحو مطلوب آماده نمایند.
گرایش مخابرات
با توجه به نقش روزافزون ارتباطات و انتقال اطلاعات در زندگی بشری و نیز تنوع صنایع مخابراتی در داخل کشور، تربیت کارشناسانی متخصص در زمینههای شناخت نحوه عملکرد و چگونگی نگهداری و بهرهبرداری، تجزیه و تحلیل و طراحی سیستمهای مخابراتی از اهمیت بسزایی برخوردار است. در مجموعه کارشناسی مخابرات تحت عناوینی همچون سیستمهای مخابراتی، پردازش سیگنال، آنتن، میدانها و امواج، انتشار امواج، خطوط انتقال، مایکروویو، سوئیچینگ الکترونیک، سیستمهای تلویزیون، مخابرات نوری، شبکههای مخابرات کامپیوتری، رادار و مخابرات ماهوارهای، دانشجویان مسائل و فنون انتقال اطلاعات در سیستمهای رادیویی، کابلها و فضا را مورد مطالعه قرار داده و علاوه بر آن درباره قطعات، مدارها و سیستمهای مختلفی که در مخابرات به کار برده میشود آموزش میبینند. این رشته با توجه به ارتباط نزدیک خود با الکترونیک در تحول ادوات و قطعات الکترونیکی نقش بسزایی داشتهاست. بهطوری که مدارات در مقیاس مخابراتی را میتوان حاصل کوشش در طراحی مدارات پیشرفته الکترونیک جستجو کرد. در حال حاضر در گروه مخابرات در زمینههای زیر فعالیتهای آموزشی تحقیقاتی صورت میگیرد:
• شبکههای مخابرات نوری و سیستمهای دسترسی چندگانه
• سیستمهای مخابرات بیسیم و سیار
• مدارها و سیستمهای مخابراتی مایکروویو و امواج میلیمتری
• پردازش سیگنالهای دیجیتال (صوت و تصویر)
• رمز نگاری و امنیت شبکههای مخابراتی
• شبکه مخابرات دادهها و مخابرات پهن باند
• سیستمهای رادار و مراقبت الکترونیک
• انتشار امواج رادیویی و الکترومغناطیس محاسباتی
دانشجویان رشته مهندسی برق در دوره کارشناسی پس از گذراندن دروس پایه (ریاضی، فیزیک، آمار و…) و گذراندن دروس اصلی (اصول سیستمهای مخابراتی، الکترومغناطیس و …) میبایست دروس اختصاصی مخابرات شامل فیلتر و سنتز، میدان و موج، آنتن، مایکروویو، مخابرات دیجیتال، سیستمهای انتقال و … را بگذرانند تا با مدرک مهندسی برق گرایش مخابرات فارغالتحصیل شوند. این رشته در دوره کارشناسی ارشد، به چهار گرایش میدان، سیستم، شبکه و رمز تقسیم میشود. گرایش سیستم به بررسی مواردی همچون شبکه های مخابراتی، پردازش سیگنال (صوت و تصویر)، طراحی تکنیک های مدولاسیون و کدینگ و همچنین آشکارسازها میپردازد. در گرایش میدان نیز مباحثی همچون انتقال امواج در محیطهای مختلف، طراحی آنتنها و مدارات مایکروویو و رادارها و همچنین مواردی در ارتباط با محافظت و یا خطرات الکترومغناطیسی مطرح می شوند.
هم اکنون گروه مهندسی برق الکترونیک و مخابرات دارای:
8 عضو هیئت علمی
103 نفر دانشجوی کارشناسی (در گرایش مهندسی برق – الکترونیک)
168 نفر دانشجوی کارشناسی (مهندسی برق بدون گرایش )
100 نفر دانشجوی کارشناسی ارشد (در گرایش های مهندسی برق ، مخابرات سیستم، مهندسی برق- افزاره های میکرو و نانو الکترونیک، مهندسی برق- مدارهای مجتمع الکترونیک)
ماموریت گروه آموزشی:
- پرورش نیروهای متخصص، خلاق و متفکر در گرایشهای الکترونیک و مخابرات مهندسی برق به منظور تأمین نیروی انسانی مورد نیاز کشور
- افزایش میزان تولیدات علمی پرمحتوا
- حفظ و ارتقای سطح علمی اساتید و دانشجویان از طریق توسعه کمی و کیفی تولیدات علمی و افزایش همکاریهای علمی و پژوهشی در سطح ملی و بینالمللی
برنامههای ویژه گروه برای ارتقاء علمی دانشجویان:
1. اعزام بیش از 10 نفر از دانشجویان مقاطع مختلف تحصیلی به کشورهای اتریش و اسپانیا و.. در راشتای طرح تبادل دانشجو
2. برگزارهای کلاسهای آموزشی نرم افزارهای مختلف
3. برگزاری کلاسهای آمادگی المپیادهای دانشجویی
4. برگزاری بازدیدهای علمی متنوع با هماهنگی مرکز ارتباط با صنعت
5. برگزاری کارگاههای مرتبط با کارآفرینی و فرصت های شغلی توسط اصحاب صنعت